Belasting woning verhuren
Uw huis verhuren en de belastingdienst

Home » Woning verhuren » Belasting woning verhuren

Woning verhuren en belasting

Heeft u een tweede woning of gaat u een tijdje naar het buitenland? Dan is het verhuren van uw woning een manier om kosten te dekken, het huis bewoond en veilig te houden en natuurlijk om extra inkomsten te genereren. Maar hoe zit het met de belasting bij het verhuren van uw woning?

Woning verhuren, belasting in box 1 of box 3?

Wil je je woning of appartement verhuren dan kan het zijn dat de belastingdienst om de hoek komt kijken. Het verhuren van een woning genereert namelijk inkomsten. In sommige gevallen dien je belasting te betalen over deze huurinkomsten. Het is situatieafhankelijk hoeveel belasting er betaald moet worden en of dit in box 1 (werk en inkomen) of box 3 (vermogen) valt.

Verhuren van tweede woning en belasting

Wanneer het gaat om de verhuur van een 2e woning, dan wordt dit beschouwd als vermogen en valt dit in box 3. Volgens de Belastingdienst is een tweede woning een woning waarvan je de eigenaar bent, maar waarin je niet woont. De waarde van de woning moet worden opgegeven aan de belastingdienst, waarbij de WOZ-waarde het uitgangspunt is bij een woning welke tijdelijk verhuurd is. Is de woning voor onbepaalde tijd verhuurd, dan mag er een percentage van de WOZ-waarde opgegeven worden.

Tijdelijk verhuren eigen woning en belasting

Ga je je eigen woning tijdelijk verhuren, dan moet 70% worden opgegeven aan de belastingdienst als inkomsten uit tijdelijke verhuur. Dit geldt wanneer je bijvoorbeeld voor langere periode gaat reizen of voor werk tijdelijk naar het buitenland verhuisd.
Als je tijdens de verhuurperiode kosten hebt gemaakt die verband houden met de verhuur, zoals schoonmaakkosten en extra kosten voor gas, water en licht, mag je deze opgeven als aftrekpost. Dit geldt ook voor de vergoeding voor de verhuurmakelaar die eventueel de woning voor u verhuurt als u in het buitenland verblijft.

Box 1 of box 3 beleggen in vastgoed

Wanneer de vastgoedportefeuille en exploitatie toeneemt is het zeer van belang of dit in box 1 of box 3 plaats vindt. Voor beleggers zal de voorkeur vaak vallen op box 3, dan zijn de huurinkomsten en waarde toename onbelast.
Wanneer je als verhuurder normaal vermogensbeheer voert en er geen sprake is van actieve exploitatie van vastgoed ziet de belastingdienst dit als box 3. Het is echter een grijs gebied en de fiscus kan bij actief vermogensbeheer de inkomsten classificeren als winst uit de onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden, ofwel progressief belast in box 1. Hiervoor hanteert de belastingdienst bepaalde richtlijnen.

Richtlijnen voor box 1

Regelmatig aan- en verkopen van panden met als doel om winst te maken

Zelf werkzaamheden in de panden verrichten zoals verbouwen, renoveren of opknappen

Zelf administratieve werkzaamheden verrichten zoals; advertenties plaatsen, klachten oplossen, huurovereenkomsten opstellen, huur innen, etc.

Het voldoen aan 1 voorwaarde is niet voldoende om te stellen dat er sprake is van een bedrijf / winst uit onderneming.

Meer weten over verhuur van uw woning, appartement of beleggingspand? Neem dan contact op of maak een afspraak.

Waarom kiezen voor Hartstad Makelaars?

Volledige ontzorging

Persoonlijke aanpak

Goed gescreende huurders

Woning video

Professionele foto's

Tevreden huurders

Verhuur van uw woning?

Wilt u uw woning verhuren? Meld uw woning direct aan bij Hartstad Makelaars

Waarom Hartstad Makelaars

Zeer uitgebreid netwerk in Zwolle en omgeving

Woonruimte gemiddeld binnen twee weken verhuurd

Grondige screening van huurders

Onze dienstverlening op basis van No-cure No-Pay

Woningpresentatie met professionele foto’s en een video

Goed bereikbaar en persoonlijk contact